проектът е некомерсиален
и е посветен на Герасим Величков - Джери, от приятелите му.

Споделете в социалните мрежи.

изображението е линк към допълнителна информация за Пакистан във Wikipedia

Пакистан

Ислямска република Пакистан е държава в Южна Азия, част от т.нар. Широк Близък Изток. Със своите 165 милиона жители Пакистан е шести по население в света и втори след Индонезия по население сред мюсюлманските държави.

Страната граничи с Индия на изток, Китай на североизток и Афганистан и Иран на запад. Тънкият и дълъг Вахански коридор отделя страната от Таджикистан. На юг страната има морска ивица дълга 1046 km и граничи с Арабско мореи Оманския залив. От стратегическа точка страната се намира между важните региони на Южна АзияЦентрална Азия и Близкия Изток.

Пакистан е федеративна парламентарна република, включваща четири провинции и четири федерални територии. С население от над 170 милиона души страната се нарежда на 6-то място в света и е втората най-многолюдна мюсюлманска държава в света.[2] Пакистан се отличава с етническо, културно и географско разнообразие. Икономиката ѝ е 27-мата в света по паритет на покупвателната способност, но страната продължава да се причислява към развиващите се държави. Големи проблеми продължават да са тероризма, неграмотността и ширещата се бедност. Пакистан е ядрена сила, има осмите по големина въоръжени сили, и е стратегически съюзник на САЩ и Китай.[3][4] Членка е на ООНБританската общност[5] и Г-20.

Пътеписи


Свързано видео


Свързани галерии

Експедицията…
Джери и Оги…
Хората на Пакистан…
Транспорта в Пакистан…
Каракорум…
Ледниците…
Етноса Калаша…